A bérfelmérések különböző típusai

A bérfelméréseknek különböző típusai léteznek, amelyeket a személyügyi osztályok használhatnak a bérek felmérésére és értékelésére. Néhány gyakori típus és azok előnyei és hátrányai a következők:

Külső bérpiaci felmérés

Az előnyei:

 • Az egyik leggyakrabban használt bérfelmérési módszer, amely a piaci bérek összehasonlítására összpontosít.
 • Információt nyújt a vállalatoknak a piaci átlagbérekről, a versenytársak bérezési gyakorlatáról és az iparági trendekről.
 • Segít a vállalatoknak meghatározni, hogy mennyire versenyképesek a béreik, és lehetővé teszi a vállalati fizetési politika igazítását a munkaerőpiaci követelményekhez.

A hátrányai:

 • Csak általános képet ad a piaci bérekről, és nem veszi figyelembe az egyedi vállalati tényezőket vagy a munkavállalók teljesítményét.
 • A vállalatoknak kizárólag a külső adatokra támaszkodva nehéz lehet pontosan meghatározni a belső bérezési struktúrát.
 • Nem biztosít részletes információt az alkalmazottak szakmai tapasztalatáról, képzettségéről vagy egyéb releváns tényezőkről.
 
Külső bérpiaci felmérések formái:
Regionális bérfelmérés:

A regionális bérfelmérés a bérek regionális szintű összehasonlítására összpontosít. Mivel a bérek jelentős mértékben eltérhetnek régióról régióra, ez a típusú felmérés támogatja a vállalatokat abban, hogy megállapítsák, milyen bérszintek jellemzőek a működési területükön. A regionális bérfelmérés segít a vállalatoknak versenyképes béreket kínálni a régióban, és megtartani a tehetséges munkaerőt, amely gyakran a helyi bérszintekhez viszonyítja a munkahelyeket. Emellett segíthet az új piacok felfedezésében és a terjeszkedési stratégiák kidolgozásában a kívánt bérszintek elérése mellett.

Iparág alapú bérfelmérés:

Az iparág alapú bérfelmérés az adott iparágban tevékenykedő vállalatok bérezési gyakorlatát elemzi és hasonlítja össze. Az iparági bérfelmérés lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy megismerjék a piaci trendeket és az átlagos bérszinteket az adott szektorban. Ez segíti a vállalatokat abban, hogy versenyképesek maradjanak az iparágban, vonzzák a tehetséges munkaerőt, és megtartsák a kulcsembereiket. Az iparág specifikus bérfelmérés támogatja az alkalmazottak bérezésének összehasonlítását az adott szektor más vállalataival, és információt nyújt a bérezési politika finomhangolásához és a piaci trendek követéséhez.

Az egyedi, regionális vagy iparág alapú bérfelmérések nagyobb mélységet és részletességet nyújtanak a vállalatoknak a bérezési döntések megalapozásához. Az egyedi bérfelmérés kezeli az alkalmazottak bérei közötti egyenlőtlenségeket, a regionális bérfelmérés a régió specifikus bérszinteket veszi figyelembe, míg az iparág alapú bérfelmérés az iparági trendekre és gyakorlatokra fókuszál. Ezek az információk segítenek a vállalatoknak az igazságos és versenyképes bérezési politika kidolgozásában és fenntartásában.

Belső bérfelmérés

Az előnyei:

 • A vállalaton belüli bérezési egyenlőtlenségek felmérésére és kezelésére összpontosít.
 • Segít az alkalmazottak béreinek összehasonlításában azonos pozícióban vagy hasonló szinten.
 • Lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy igazságos és versenyképes bérezési politikát alakítsanak ki, és a munkavállalók elégedettségét növeljék.

A hátrányai:

 • Nem nyújt információt a piaci átlagbérekről vagy a versenytársak gyakorlatáról.
 • Ha nincs elegendő belső adat vagy adatpontosság, nehéz lehet megbízható összehasonlításokat végezni az alkalmazottak között.
 • A vállalatoknak folyamatosan frissíteniük kell az adatokat a belső bérfelmérési rendszerükben annak érdekében, hogy naprakész és releváns információkat kapjanak.
 
Munkakör alapú bérfelmérés

Az előnyei:

 • A bérek különféle munkakörökön belüli összehasonlítására szolgál.
 • Segít a vállalatoknak megállapítani a különböző munkakörök értékét és relatív bérezési szintjét.
 • A munkaköri bérfelmérés lehetővé teszi az igazságos és differenciált bérezést a vállalati hierarchia és a felelősségi szint alapján.

A hátrányai:

 • Nehéz lehet meghatározni a munkakörök közötti összehasonlítási alapot és a szükséges mérőszámokat.
 • Idő- és erőforrásigényes folyamat, mivel részletes információkat igényel a munkakörökről és azok jellemzőiről.
 • A munkaköri bérfelmérés nem veszi figyelembe az egyéni munkavállalói teljesítményt, amely befolyásolhatja a bérezés mértékét.

Ezek a bérfelmérési típusok nem kizárólagosak, és a vállalatok gyakran kombinálják őket a legjobb eredmények elérése érdekében. A bérfelmérési folyamat kiválasztása és alkalmazása a vállalat igényeitől, méretétől és célkitűzéseitől függ, és az egyedi körülményekhez igazodik.

Ügyfeleink bérpiaci elemzéseinkből tájékozódhatnak a meghatározó piaci szereplők bérezési és juttatási gyakorlatáról, a különféle szektorokra, régiókra jellemző fizetési átlagokról, valamint ezeket összevethetik saját adataikkal. Az eredményekből kiolvasható, hogy vállalatuk saját motivációs rendszere mennyire versenyképes a bérpiaci benchmarkkal összevetve.

administrator